Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας: ένας επίγειος παράδεισος

0
622

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα στη Μεσσηνία είναι ένας υγρότοπος ευρωπαϊκής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», κάθε φθινόπωρο και άνοιξη 2 δις πουλιά μεταναστεύουν από την Αφρική και από την Ασία προς την Ευρώπη, για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Πύλου από το 1997. Στόχος της είναι η προστασία των σημαντικών οικοτόπων και ειδών με έμφαση στην ορνιθοπανίδα.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών στη Γιάλοβα, από το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα.

Ο υπεύθυνος προγράμματος της Ορνιθολογικής στην Πύλο κ. Γιώργος Μανέας, δήλωσε ότι «Η λιμνοθάλασσα είναι από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς μεταναστευτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τα 271 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εδώ, τα 78 έχουν αναγνωρισθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες ως απειλούμενα».

«Στους 16 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απαντώνται 28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών κ.α.», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Καταλαβαίνει κανείς γιατί η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα είναι προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ), Καταφύγιο Άγριας Ζωής και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ).

Επίσης στο Natura περιλαμβάνονται: η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία έχει κηρυχθεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», η νήσος Σφακτηρία, που είναι καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά και η παραλία Ρωμανού, η οποία είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Παράλληλα, η λιμνοθάλασσα είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται το ελεύθερο ψάρεμα, η κατασκήνωση, το κυνήγι, κατασκευαστικά έργα και φωτιές».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια