Η ΕΛΕΤΑΕΝ για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών

0
670

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) σε ανακοίνωση της, ζητά να προχωρήσει στην πράξη η εφαρμογή των κινήτρων για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών σε σπίτια, κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παπασταματίου επισημαίνει ότι οι μικρές ανεμογεννήτριες:

Απαλλάσσονται από τις άδειες παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

-Απαλλάσσονται από την Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων αν εγκαθίστανται σε κτίρια ή εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων. Επίσης απαλλάσσονται από ΕΠΟ αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 20 kW (αν σε απόσταση μικρότερη από 150 μ υφίσταται και άλλη ανεμογεννήτρια τότε πρέπει να χορηγηθεί ΕΠΟ).

-Απολαμβάνουν τιμή πώλησης της ενέργειας προς το δίκτυο 250 ευρώ/ΜWh εφόσον η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 50 kW.

«Για να επιτευχθούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των μικρών ανεμογεννητριών, η Πολιτεία πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι το γράμμα και το πνεύμα των ανωτέρω διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3851/2010, θα τηρηθούν πιστά τόσο από τα όργανά της όσο και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης, καλεί το ΥΠΕΚΑ :

-να λάβει μέριμνα στις Υπουργικές Αποφάσεις που ετοιμάζει, για την αδειοδότηση των μικρών ανεμογεννητριών ώστε να μην μένει καμία αμφιβολία για την εφαρμογή των ανωτέρω αδειοδοτικών απλοποιήσεων,

-να αποσαφηνίσει ότι οι διατάξεις του νόμου ισχύουν προφανώς και εφαρμόζονται άμεσα ακόμα και αν δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις στις νέες διατάξεις του ν. 3851/2010,

-να καθορίσει σε συνεργασία με το Διαχειριστή Δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ σαφείς διαδικασίες για τον μονοσήμαντο καθορισμό του μεγέθους της κάθε εγκατάστασης ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις ή τεχνητές κατατμήσεις.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια