«Ράβε – ξήλωνε» τα φωτοβολταϊκά στον Λευκό Οίκο

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να μην εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του Λευκού Οίκου.

Τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων ήλπιζαν ότι ο Ομπάμα, που παρουσιαζόταν ως ο πρώτος πράσινος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, θα έδινε το καλό παράδειγμα στους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Γρήγορα όμως απογοητεύτηκαν.

Το 1979 ο πρόεδρος Jimmy Carter είχε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του Λευκού Οίκου, όμως το 1986 ο πρόεδρος Reagan έδωσε εντολή να τα «ξηλώσουν» και έκτοτε δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

Τα φωτοβολταϊκά του προέδρου Carter είχαν μεταφερθεί τότε στο πανεπιστήμιο Unity College, στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και κρατούνταν μέχρι σήμερα.

Προσπαθώντας να μεταπείσει τον Ομπάμα, ο Bill McKibben –ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org– πήρε τα 32 φωτοβολταϊκά πάνελ του προέδρου Carter από το πανεπιστήμιο και τα μετέφερε με ένα οικολογικό βανάκι στην Ουάσιγκτον.

«Σίγουρα τα φωτοβολταϊκά στη στέγη του Λευκού Οίκου δεν θα λύσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, αυτή θα ήταν μια καλή κίνηση, τόνισε ο McKibben.

Την Παρασκευή εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν με τον McKibben και άλλους ακτιβιστές για να βρουν λύση σχετικά με το θέμα.

Όπως γνωστοποιήθηκε, οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τις δεσμεύσεις του Ομπάμα για στροφή στις ΑΠΕ και ανακοίνωσαν επενδύσεις ύψους 80 δισ. δολαρίων σε πράσινη ενέργεια και καθαρές τεχνολογίες.

Σημειώνεται ότι πριν 30 χρόνια ο πρόεδρος Carter είχε εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά στον Λευκό Οίκο σε μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ έπρεπε πλέον να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο. Με την παραγόμενη ενέργεια υπήρχε ζεστό νερό για όλο το προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Το μήνυμα ωστόσο δεν πέρασε και τα φωτοβολταϊκά δεν κατάφεραν καν να επιζήσουν από τον Ronald Reagan.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια