ΔΕΘ: η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από τη ΔΕΘ, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ότι «Η αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα». Αυτή είναι η νέα διάσταση του διλήμματος «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», διαβεβαίωσε  ότι όσο όλα πηγαίνουν καλά, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Η συνέντευξη Τύπου άρχισε λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι.

«Καταφέραμε το ακατόρθωτο. Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «σώσαμε την Ελλάδα από βέβαια χρεοκοπία».

«Λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού πάνε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα», καθώς  διευρύνεται η φορολογική βάση και «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά».

«Τα ψέματα τελείωσαν. Το μεγάλο έργο για την αναμόρφωση της Ελλαδας έχει ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Κάναμε σε 11 μήνες όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα».

Ή αποφασίζουμε τα αυτονόητα, αυτά που δεν αποφασίσαμε εδώ και χρόνια, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα  να παλεύει για τη σωτηρία της δέσμια ξένων δυνάμεων», επίσημανε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει για τα 110 δισ. ευρώ με το μηχανισμό στήριξης. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναφερόμενος σε τυχόν λάθη της κυβέρνησης, τόνισε ότι «Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμη στην αρχή».

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική «για την οικονομία, την αξιοπιστία, το μέλλον μας. Τότε θα μιλάγαμε για περαιτέρω περικοπές των μισθών για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και αυτό το αποφύγαμε». «Κάναμε αυτό που κάναμε για να μην μπούμε σε μία λογική χρεοκοπίας» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής, πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το αν σκοπεύει να διεκδικήσει κάποιο διεθνές αξίωμα, αποχωρώντας από την πρωθυπουργία, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Άλλοι φυγομαχούν, άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Δεν θα δειλιάσω να αντιμετωπίσω τα δύσκολα που σήμερα περνά η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα μείνω».

Ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «να μετριάσουν την μετρολογία, καθώς αυτή προκαλεί έντονες ανησυχίες στους πολίτες και αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό». «Προσοχή στο τι λέτε και στο τι κλίμα δημιουργούμε. Είναι χρήσιμος ο ρόλος των Μ.Μ.Ε., εφόσον παρουσιάζουν τα πράγματα με τρόπο που δεν δημιουργούν πανικό».

Επίσης, σε ερώτηση που του έγινε, αν έχουν ή όχι κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, είπε ότι «Οι υπουργοί ασκούν κανονικά τις αρμοδιότητές τους. Μόλίς αυτές αλλάξουν, θα αλλάξει και ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων τους. Δεν υπάρχει κενό. Αυτός είναι ένας μύθος που προκλήθηκε και από τον Τύπο».

Πηγή: i-live

Σχόλια