Κένυα: λήψη μέτρων για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων

0
30

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η πρώτη χώρα της ανατολικής Αφρικής που θα θεσπίσει νομοθεσία για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι η Κένυα. Στόχος η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον από την απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της συνόδου του UNEP στο Ναϊρόμπι, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου περιβάλλοντος της Κένυας, της Microsoft, του UNEP και της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.

Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βασιλείας και άλλων συμβατικών κειμένων που ρυθμίζουν το διεθνές εμπόριο αποβλήτων.

Στα ηλεκτρονικά απόβλητα συγκαταλέγονται παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα, ψυγεία και τηλεοράσεις.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές στην Κένυα, και στον αναπτυσσόμενο κόσμο γενικότερα, συνεπάγεται και αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ως εκ τούτου, επικίνδυνες ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα, που βρίσκονται στις περισσότερες από τις συσκευές που αποσυναρμολογούνται, απειλούν όλο και περισσότερο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Κένυα παράγει 3.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

Σε διεθνές επίπεδο το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγει στην Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν.

Η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται παγκοσμίως κατά 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια