Φονικές πλημμύρες στη Γουατεμάλα

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Γουατεμάλα μέχρι στιγμής έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Τα σωστικά συνεργεία λόγω των νέων βροχοπτώσεων,  διέκοψαν τις έρευνες τους για τον εντοπισμό ανθρώπων που παρασύρθηκαν ή καταπλακώθηκαν από τη λάσπη στη δυτική επαρχία Σολόλα.

Στην επαρχία Σολόλα μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 25 νεκροί.

Ανάμεσα τους ήταν και ινδιάνοι Παραξίμ, οι οποίοι παρασύρθηκαν από ένα δεύτερο κύμα λάσπης, ενώ είχαν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων, που είχαν παρασυρθεί σε φαράγγι βάθους 300 μέτρων από μια κατολίσθηση.

«Εθνική τραγωδία» χαρακτήρισε τις κατολισθήσεις ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα «δεν έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει μια άλλη καταστροφή όπως αυτή της Αγκάθα».

Από την τροπική καταιγίδα Αγκάθα που έπληξε τον περασμένο Μάιο τη χώρα, έχασαν τη ζωή τους 165 άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η χώρα διανύει τη χειρότερη περίοδο βροχών (Μάιος-Νοέμβριος) των τελευταίων 60 ετών.

Ο Ρομπέρτο Ροντρίγκεθ, συντονιστής της κεντροαμερικανικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι τοπικές μελέτες δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εκδηλώνεται με τις «πιο σφοδρές βροχοπτώσεις σε μικρότερης διάρκειας περιόδους σε μια συγκεκριμένη περιοχή».

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια