ΕΕ: η ενέργεια και η προστασία των καταναλωτών στο επίκεντρο

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η πορεία των ενεργειακών υποδομών στην Ε.Ε, η ενεργειακή απόδοση, καθώς και   θέματα σχετικά με την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η Βελγική προεδρία.

Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας διεξήχθη στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος  Γιάννη Μανιάτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προστασία των καταναλωτών, ο Έλληνας Υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης προσιτών τιμών και ποιοτικών ενεργειακών υπηρεσιών, για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα και συγκεκριμένα σε τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για την προστασία του καταναλωτή, δηλαδή την έγκαιρη σύνδεση στα δίκτυα διανομής, τη διασφάλιση αξιόπιστης και συνεχούς παροχής ενέργειας καλής ποιότητας και την υποβοήθησή του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν διαφορές που εγείρονται με την υπηρεσία προμήθειας.

Αναφορικά με την προώθηση των αναγκαίων ενεργειακών διασυνδέσεων στην Ευρώπη που αποτελεί τομέα υψηλής προτεραιότητας για την Ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε την πρόταση την Βελγικής Προεδρίας για ανάπτυξη στρατηγικών ενεργειακών διαδρόμων στην γηραιά ήπειρο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, προκειμένου να υποβοηθηθεί τόσο η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, όσο και να ενισχυθεί το διακρατικό εμπόριο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με επακόλουθο την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού προς τελικό όφελος των καταναλωτών.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε πως ο τομέας της ενεργειακής απόδοσης   αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ, το οποίο προωθεί μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών, εστιάζοντας κυρίως στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος  «η ενεργειακή απόδοση αποτελεί κατ” ουσία νέα πηγή ενέργειας, η οποία αξιοποιείται με πολύ μικρότερο κόστος έναντι άλλων ενεργειακών επιλογών».

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης είχε διμερείς επαφές με την Κυπριακή αντιπροσωπεία, τον Βούλγαρο και τον Ιταλό ομόλογό του για θέματα αγωγών κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας τον οποίο προσκάλεσε στην προσεχή ενεργειακή Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτώβρη στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ.

Τέλος, συνομίλησε με εκπροσώπους του Διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP αναφορικά με την πρόοδο του έργου και τους κάλεσε να καταθέσουν υπόμνημα στην ηγεσία του Υπουργείου για τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επαφών τους.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια