Φωτοβολταϊκός σταθμός –έργο κολοσσός στην Κοζάνη

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα ανακοινώσει κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη, την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταικούς σταθμούς στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κοζάνη, στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Β. Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.

Ο φωτοβολταικός σταθμός, ισχύος 200 MW, θα αναπτυχθεί σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, κυρίως σε παλαιά λιγνιτωρυχεία και σε γειτονικές τους περιοχές και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία της ΔΕΗ με ξένο εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα την αμερικανική AES.

Το έργο θα αναπτυχθεί σταδιακά, λόγω του μεγάλου μεγέθους, με στόχο να φθάσει την ολοκλήρωση του, τα 200 MW.

Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα στην Ευρώπη φθάνουν σε ισχύ τα 50 MW.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα φωτοβολταικό πάρκο στην Ελλάδα είναι ο σταθμός που προγραμματίζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW.

Για το έργο της Κοζάνης ενδιαφέρθηκε το γραφείο του πρωθυπουργού σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας και εντάσσεται στην πολιτική προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης.

Παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού της τάξης των 30-50 MW, σε εκτάσεις των παλαιών λιγνιτωρυχείων στην Κοζάνη, αναβαθμίστηκε σε μέγα-πρότζεκτ όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, την αμερικανική ΑΕS, η οποία δραστηριοποιείται σε μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων σε όλο τον κόσμο.

Newslink

Σχόλια