Φοινοκόδασος Πρέβελη: κηρύχτηκε αναδασωτέα η περιοχή

0
35

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η περιοχή στο φοινικόδασος του Πρέβελη κηρύχτηκε αναδασωτέα με απόφαση που υπέγραψε ο γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Παράλληλα, απαγορεύτηκε στην περιοχή η βόσκηση για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς επίσης και κάθε μορφή κατασκήνωσης για παραθερισμό.

Το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου οριοθετεί την περιοχή του φοινικόδασους του Πρέβελη, ενώ γίνεται ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της περιοχής, για τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν.

Αναλυτικά η απόφαση:

«Κήρυξη εκτάσεως ως αναδασωτέα με σκοπό την διατήρηση του Δασικού οικοσυστήματος, ώστε να αποκλειστεί η διάθεση αυτού για άλλο προορισμό, εμβαδού 176 στρεμ. Κατηγορίας άρθρου 3 παρ.1 και 2 του Ν. 998/1979 που βρίσκεται στη θέση » Λίμνη Πρέβελη » Δ.Δ. Ασωμάτου Δήμου Φοίνικα και έχει όρια: Ανατολικά: Δασική έκταση, Δυτικά: Δασική έκταση, Βόρεια: Δάσος, Νότια:Θάλασσα, τα οποία καλύπτονταν από το είδος Phoenix Theophrasti (Φοίνικας Θεόφραστου) με υπόφορο σχίνο και ασπάλαθο.

Απαγόρευση της βοσκής των μεν αιγών επί δεκαετία ( 10 έτη), των δε προβάτων και μεγάλων ζώων επί πενταετία, την κοπή -χωρίς την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας – δένδρων, θάμνων, κλάδων, φρυγάνων κλπ., την χρωματοληψία και την απόθεση μπάζων-σκουπιδιών, την κατασκήνωση για παραθερισμό και οποιαδήποτε άλλη δράση η οποία μπορεί να βλάψει άμεσα ή έμμεσα το εν λόγω οικοσύστημα (ποδήλατα κλπ.) της έκτασης που βρίσκεται στη θέση Λίμνη Πρέβελη του χωριού Ασώματου Δήμου Φοίνικα Νομού Ρεθύμνης εμβαδού 176 στρ. και η οποία οριοθετείται ως εξής:

Δυτικά από το parking της Μονής Πρέβελη ακολουθεί το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία περνάει στο ανατολικό πρανές του φαραγγιού, διανύει απόσταση περίπου 450μ. προς Βορά (κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού) περνάει στο Δυτικό πρανές του φαραγγιού και φτάνει μέχρι την διασταύρωση δασικών δρόμων περιλαμβάνοντας τμήμα κατά μήκος του ρέματος και καταλήγει μέσω μονοπατιού στο parking».

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 του Ν.Δ.86/69, τα δε ποίμνια που βόσκουν παρανόμως θα συλλαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 277 και 278 Ν.Δ. 86/69.

Newslink

Σχόλια