Greenpeace: άδικη η καταδίκη των Ιαπώνων ακτιβιστών

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Greenpeace καταδικάζει τη δυσανάλογη και άδικη καταδίκη σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή, των δύο Ιαπώνων ακτιβιστών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό.

Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν σήμερα για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας που προέρχεται από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας.

Το κουτί, ένα από τα πολλά που προέρχονται από το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του – χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους – φαλαινοθηρικού προγράμματος.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Σάτο ανέφερε: «Αν και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη φαλαινοθηρική βιομηχανία, ωστόσο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στους πολίτες να τις εκθέσουν, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπεράσπιση μας, είναι υπεράνω του εθνικού ποινικού δικαίου, το δικαστήριο όμως αρνήθηκε να το λάβει αυτό υπόψη».

«Αυτή η ποινή είναι εντελώς δυσανάλογη και άδικη» ανέφερε ο Σουζούκι.

«Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της κυβέρνησης και η κατάληξη ήταν εμείς να έχουμε καταδικαστεί ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να παραμένουν ελεύθεροι.»

Με την ανακοίνωση της ποινής, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως όλα τα γραφεία της οργάνωσης και εκατοντάδες υποστηρικτές της Greenpeace ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον Πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας.

Σε μία συμβολική πράξη, ένα μαύρο πανό έριξε «σκιά» στη θεά της δικαιοσύνης, Θέμιδα.

Ακολουθούμενης της σύλληψής τους το 2008, οι Σάτο και Σουζούκι υποβλήθηκαν σε προφυλάκιση 26 ημερών, την οποία η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενη πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Τη σύλληψη ακολούθησε μία δίωξη διάρκειας 2 ετών, κατά την οποία οι φαλαινοθήρες και οι υπεύθυνοι του φαλαινοθηρικού προγράμματος έπεφταν διαρκώς σε αντιφάσεις γύρω από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο θέμα του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου και μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη, καθηγητής Dirk Voorhoof, δήλωσε: «Η μεταχείριση των Tokyo Two αποτελεί από μόνη της παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλο που η καταδίκη με αναστολή είναι καλύτερη από τη φυλάκιση, η απόφαση αυτή εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματα δύο ακτιβιστών που δε θα έπρεπε εξαρχής να έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί.

Επίσης αποθαρρύνει άλλους οργανισμούς και δημοσιογράφους από το να ερευνούν και να φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κυβερνητικές παρανομίες».

Η υπόθεση των Tokyo Two προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, σε πολιτικά πρόσωπα και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιφανείς νομικούς.

Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στην Ιαπωνία εντός του 2010, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Η Navi Pillay τόνισε τη σημασία για την κοινωνία, εν γένει των ερευνών που διεξάγουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και το ότι η δουλειά τους πρέπει να αναγνωρίζεται.

«Οι ακτιβιστές δεν είναι εγκληματίες. Η αντιμετώπισή τους ως εγκληματίες έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Κούμι Ναϊντού, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, ο οποίος ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να παραστεί στην έκδοση της απόφασης.

«Η ελευθερία της ειρηνικής αποκάλυψης παράνομων πράξεων δεν αποτελεί μόνο ένα ουσιώδες στοιχείο της δημοκρατίας, αλλά και ένα δικαίωμα που όλοι πρέπει να υπερασπίζονται. Η υπόθεση των Tokyo Two θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα διεθνώς για τη Greenpeace, μέχρι να ανακληθεί αυτή η άδικη καταδίκη».

Παρόλο που η ποινή είναι με αναστολή τριών χρόνων, είναι υπέρμετρα δυσανάλογη προς την υπηρεσία που παρείχε στο δημόσιο συμφέρον η έρευνα των ιαπώνων ακτιβιστών της Greenpeace, Γιουνίτσι και Τόρου, σχετικά με την λαθρεμπορία στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της χώρας τους.

Αυτή η ετυμηγορία θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα σε αυτούς που αναζητούν να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν αδικήματα από τις αρχές και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνώς προστατευόμενο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Newslink

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια