Πετρέλαιο θέρμανσης: οι αντιδράσεις για την αύξηση

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίδραση καταναλωτών, επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από το «πάγωμα» του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 760€ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή επιδόματος προς τους ασθενέστερους οικονομικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε πως «με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσεγγίζουμε το ζήτημα της προστασίας του Έλληνα πολίτη στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και αυτό θα γίνει με τον δέοντα σεβασμό και στα οικονομικά της χώρας μας και στο εισόδημα του έλληνα πολίτη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης είπε πως «αυτή τη στιγμή θέλουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους καταναλωτές από μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στην οποία θα οδηγηθούμε σε περίπτωση που έχουμε μετάταξη όλων αυτών των προϊόντων στο ΦΠΑ».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εξισώσει τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης προκάλεσε την αντίδραση των βενζινοπωλών που προειδοποίησαν για βαρύ πλήγμα στην ήδη παραπαίουσα αγορά καυσίμων.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) τονίζει πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

«Με τιμή 1,30 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα. Η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί», εκτιμά η ΟΒΕ και προσθέτει:

«Το επιχείρημα ότι θα καταργηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μην μεταταχθούν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, είναι παραπλανητικό και γιατί απλώς αλλάζει τον τρόπο αφαίμαξης των ίδιων στρωμάτων.».

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αν θέλει μπορεί να επιβάλει δίκαια φορολογία ανάλογα με τα εισοδήματα, όπως το σύνταγμα ορίζει, και να ασκήσει δίκαια κοινωνική πολιτική χωρίς να προσφεύγει σε επιλογές δήθεν ευαισθησίας για τα πτωχά νοικοκυριά».

Εν τω μεταξύ, οξεία ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς στα κυβερνητικά μέτρα.

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως «η υπεραύξηση που προτάθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξάρτητα αν υλοποιηθεί ή όχι, αποκαλύπτει τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης».

i-live

Σχόλια