Συνελήφθησαν τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace στη Γροιλανδία

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνελήφθησαν τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν σκαρφαλώσει σε εξέδρα γεώτρησης στις ακτές της Γροιλανδίας προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες της Cairn Energy.

Οι ακτιβιστές διέμεναν σε κρεμάμενες σκηνές που είχαν στήσει στην πλατφόρμα, ωστόσο αναγκάστηκαν να κατέβουν λόγω της κακοκαιρίας.

Πρόσφατα η σκωτσέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι έπειτα από πολύμηνες έρευνες ανακάλυψε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας και ήδη πολλές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άδειες εξόρυξης.

Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της Cairn Energy τόνισε ότι οι εργασίες στην εξέδρα Stena Don ξεκίνησαν αμέσως μόλις αποχώρησαν οι ακτιβιστές, ενώ προσέθεσε ότι «οι δράσεις της Greenpeace είναι θέμα των αρχών της Γροιλανδίας».

Η αστυνομία της Γροιλανδίας πάντως ανακοίνωσε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Η Greenpeace προσπαθεί εδώ και καιρό να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Αρκτική, εκφράζοντας φόβους για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Cairn Energy από την άλλη πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διακόψει το ερευνητικό της πρόγραμμα στη Γροιλανδία και επισημαίνει ότι οι δραστηριότητές της στην περιοχή δεν εγκυμονούν κινδύνους καθώς έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.

Πηγή BBC

Φωτογραφία Greenpeace

Σχόλια