Πράσινο φως από Βραζιλία για το γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αμαζόνιο

0
41

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το πράσινο φως για το την κατασκευή γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αμαζόνιο έδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Έπειτα από αρκετές δικαστικές διαμάχες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία Norte Energia για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Belo Monte.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το φράγμα θα καταστρέψει το τοπικό οικοσύστημα και θα «ξεριζώσει» περίπου 50.000 ιθαγενείς.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι η κατασκευή του Belo Monte θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας που θα αναλάβει το έργο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν ακόμα και ο ίδιος είχε κατακρίνει την κατασκευή του φράγματος.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές είχα μιλήσει αρνητικά για το Belo Monte χωρίς καν να γνωρίζω τι είναι. Ωστόσο τώρα θεωρώ ότι η κατασκευή του φράγματος είναι μεγάλη νίκη για τον ενεργειακό τομέα της Βραζιλίας», τόνισε ο κ. Λούλα ντα Σίλβα.

«Θα πείσουμε όσους εναντιώνονται σε αυτό το έργο ότι έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη μας τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα», κατέληξε.

Η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Xingu πάντα αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης. Το αρχικό σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 1990, έπειτα από οξείες αντιδράσεις στη Βραζιλία αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι το φράγμα, μήκους 6 χιλιομέτρων, απειλεί τη διαβίωση των ιθαγενών και ενδέχεται να προκαλέσει πλημμύρες και περιβαλλοντικές ζημιές.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα παγκοσμίως.

Πηγή BBC

Σχόλια