Ημιυπαίθριοι: «Αποτυχημένο το μέτρο» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αποτυχημένη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους η ανταπόκριση των πολιτών φαίνεται να είναι εξαιρετικά χλιαρή. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο και δεν διαψεύστηκαν, τόσο οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί φαίνεται να είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Παρόλο που βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της οκτάμηνης προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή είχαμε εντοπίσει έγκαιρα τις ασάφειες και τον αποσπασματικό του χαρακτήρα και είχαμε επισημάνει ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους πολίτες που είχαν τη βούληση να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριούς τους, κάτι που σήμερα έρχεται να επιβεβαιωθεί. Ο προσωρινός χαρακτήρας της ρύθμισης με τη μικρή χρονική διάρκεια ισχύος της (40 χρόνια), οι εγγενείς αδυναμίες των πολεοδομιών και των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει κατ’ αρχήν να δημοσιοποιήσει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης της ρύθμισης και να επαναξιολογήσει και να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο, υιοθετώντας προτάσεις που έχουμε καταθέσει, ώστε να τονώσει το ενδιαφέρον των πολιτών και να καταστήσει το μέτρο πρακτικά αποτελεσματικό.

Γι’ αυτό κατέθεσα σήμερα σχετική Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από το ΥΠΕΚΑ να δημοσιοποιήσει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του μέτρου και να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της ρύθμισης προκειμένου να ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών».

Σχόλια