Φωτοβολταϊκά: από 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις των αγροτών στη ΔΕΗ

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αιτήσεις από αγρότες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά θα δέχεται από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Ήδη το τελευταίο δίμηνο, από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα συνολικής ισχύος περίπου 1.400 MW.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα για άδειες που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, ούτε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 MW, που συνολικά αντιπροσωπεύουν ισχύ γύρω στα 870 MW.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η «φρενίτιδα» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, κινδυνεύει να λήξει άδοξα, όταν το ΥΠΕΚΑ καταλήξει στην τελική απόφαση για το μείγμα της πράσινης ενέργειας, δηλαδή πόση ισχύς από φωτοβολταϊκά, πόση ισχύς από αιολικά κ.λπ. πρέπει να εγκαθίσταται κάθε χρόνο στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 20-20-20 που τέθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση της κ. Μπιρμπίλη για την ετήσια κατανομή της πράσινης ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ήδη η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι η πολύ μεγάλη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μπορεί να προσκρούσει στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Με τους ρυθμούς που κατατίθενται τα αιτήματα υπάρχει κίνδυνος μέσα σε λίγους μήνες να καλυφθεί το πλαφόν για όλα τα χρόνια μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ η ΔΕΗ στην ανακοίνωση της για τους αγρότες επισημαίνει ότι τα «νέα αιτήματα θα εξεταστούν αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των παλαιών αιτημάτων κατόχων αδειών πραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης αλλά και των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο και όσων εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ και περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου».

Newslink

Σχόλια