Οινόφυτα: 1 στους 4 πεθαίνει από καρκίνο

0
355

Ειδήσεις Υγεία:

Ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι επιστήμονες επισημαίνουν πως στα Οινόφυτα η θνησιμότητα από καρκίνο είναι κατά 14% αυξημένη σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο τον Νομό Βοιωτίας. Ως πιθανή αιτία μάλιστα εντοπίζουν το μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό.

Σχετική έρευνα, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, που εξέτασε τη θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων δείχνει πως την περίοδο 1999-2009 καταγράφτηκαν 474 θάνατοι. Οι 118 από αυτούς οφείλονταν σε καρκίνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 γνωστοποιήθηκε πως το υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, του εδάφους και των καλλιεργειών ήταν μολυσμένα από υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Ένα χρόνο αργότερα μελέτη του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέδειξε ότι η ρύπανση συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα νερά του Ασωπού καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και ως εκ τούτου κρίθηκαν ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα.

Κι όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόλις πριν από μερικούς μήνες άρχισε η παροχή νερού από τον Μόρνο στο διυλιστήριο. Επισημαίνεται ότι σε πόρισμα του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι το διυλιστήριο είναι ανεπαρκές για να παράσχει νερό σε 24ωρη βάση.

Newslink

Σχόλια