Φωτοβολταϊκά συστήματα τώρα και σε μικρά οικόπεδα

1
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα θα μπορούν να βάζουν από εδώ και στο εξής οι μικροεπενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει κανείς ένα οικόπεδο, τριών πχ στρεμμάτων, για εγκατάσταση ισχύος 100 κιλοβάτ, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες μικροεπενδυτές σε όλη την Ελλάδα. Η κάλυψη θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60% του ακινήτου.

Παράλληλα απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων (για παράδειγμα μέχρι 100 κιλοβάτ), αφού τώρα δεν χρειάζεται «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» από την Πολεοδομία, ενώ αρκεί μια γνωστοποίηση στη ΔΕΗ.

Εκτός αυτού, δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε προσόψεις κτιρίων, στέγαστρα, στέγες αποθηκών και χώρων στάθμευσης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε ό,τι αφορά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, λιγοστεύουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας και αρκεί πλέον μια σύντομη περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών.

Επιπλέον χρειάζεται ένα τοπογραφικό διάγραμμα, υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι το ακίνητο όπου θα εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό δεν βρίσκεται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, και αποδεικτικό κοινοποίησης της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης στο Δασαρχείο ή σε όποια άλλη αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, από εδώ και στο εξής θα μπορεί πλέον κανείς να εγκαθιστά φωτοβολταϊκό σύστημα σε παραδοσιακούς οικισμούς ή διατηρητέα κτίρια, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

Τα παραπάνω προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που εξέδωσε την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα ήθελα να ξέρω τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει η λειτουργία των φωτοβαλταϊκών στο μικροκλίμα της περιοχής που εγκαθίστανται. Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα μου θα εξέπεμπε κάποια θερμότητα και στο χώρο πάνω και γύρω από το κτίσμα, κάποια ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που θα είχε ενδεχομένως επιδράσεις στις ηλεκτρονικές συνδέσεις του κτιρίου, συνεπάγεται κάποια άλλη επίδραση σε φυτά, ζώα και ανθρώπους;;;;; Γιατί τα σημεία/μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι αποτελούν τόπο οικολογικά υποβαθμισμένης και προς αποφυγή κατοίκησης περιοχής. Ευχαριστώ.

Comments are closed.