Φοινικόδασος Πρέβελης: κηρύχθηκε άμεσα αναδασωτέο

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άμεσα αναδασωτέο κηρύχθηκε το φοινικόδασος της Πρέβελης κατά την ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η έκταση κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα και απαγορεύεται η βόσκηση, καθώς αρχίζουν τα έργα φύλαξης της πληγείσας περιοχής και οι μελέτες που θα αναδείξουν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής της.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή εκπροσώπων αρμόδιων και τοπικών φορέων, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα μέτρα αφορούν στην άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης, στη φύλαξη του χώρου, στην οριοθέτηση χρήσης τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και σε παρεμβάσεις από ειδικούς ώστε να «ξαναζωντανέψουν» τα δέντρα που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες για την απόδοση ευθυνών, ενώ θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.

Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της WWF Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί άριστο καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας, ένα οικοσύστημα που πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί άμεσα.

Newslink

Σχόλια