Δήμος Αθηναίων: με Γ. Καμίνη "κατεβαίνει" η Ανανεωτική Αριστερά – Οι αντιδράσεις

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον υπεύθυνο του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργο Καμίνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για υποψήφιο στον Δήμο Αθηναίων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επιλογή Καμίνη έχει προκαλέσει τριβές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόκειται για μια υποψηφιότητα που εξεταζόταν σοβαρά από το Μαξίμου, χωρίς να λείπουν αυτοί που αντιτίθενται σε μια τέτοια επιλογή.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε έκπληκτος «με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι πρώην σύντροφοί μας από μια λογική ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα» και χαρακτήρισε «θλιβερή» την τοποθέτηση Κουβέλη ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ο Γιώργος Καμίνης προέβη στην εξής δήλωση με την αφορμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του: «Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια, από κοινού με τους άμεσους συνεργάτες μου και το προσωπικό, προσπαθήσαμε συστηματικά να εμφυσήσουμε στη δημόσια διοίκηση δύο αρχές θεμελιώδεις για ένα σύγχρονο κράτους δικαίου: τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου. Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους».

Σχόλια