Η BP εγκαταλείπει «το όνειρο» της Γροιλανδίας

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ναυάγησαν τα σχέδια της BP για υπεράκτιες γεωτρήσεις στην Αρκτική καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε οξείες αντιδράσεις έπειτα από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian, η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι «σταματά να διεκδικεί άδειες εκμετάλλευσης στη Γροιλανδία, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον». Τα ονόματα των εταιρειών στις οποίες θα εκχωρηθούν άδειες εκμετάλλευσης αναμένεται να ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες.

Η υπαναχώρηση, που σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Cairn Energy ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο και πετρελαιοφόρο άμμο στη Γροιλανδία, δίνει νέα τροφή για σχόλια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, άρχισαν να αμφισβητούν την ικανότητα της BP να  πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλο βάθος και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Η BP έχει μεγάλη παράδοση στην άντληση πετρελαίου από μεγάλο βάθος, ωστόσο το οικολογικό έγκλημα στον Κόλπο του Μεξικού επιδείνωσε την εικόνα της και είχε ως αποτέλεσμα και η ίδια η εταιρεία να αλλάξει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της.

Αξιόπιστες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της BP και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας που έκρινε ότι θα ήταν ανάρμοστο να εμπλακεί η BP στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν στην Αρκτική, την ώρα που συνεχίζει να δέχεται διεθνή κατακραυγή.

«Τη στιγμή που το πλοίο της Greenpeace προσπαθεί να σταματήσει τις δραστηριότητες της Cairn Energy στη Γροιλανδία θα ήταν πολιτική τρέλλα να δώσουμε το πράσινο φως στη BP», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γροιλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι η BP διαθέτει άδειες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην Αλάσκα, ωστόσο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τις πουλήσει σε ανταγωνιστικές πετρελαϊκές εταιρείες καθώς πρέπει να αποπληρώσει το υψηλό πρόστιμο που της επιβλήθηκε για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Πηγή Guardian

Σχόλια