Καλλικράτης: μειώνονται δημαρχιακοί και περιφερειακοί σύμβουλοι

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Μαχαίρι» στον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι από 16.150 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 9.257, στους 325 νέους δήμους αρχής γενομένης το Νοέμβριο.

Ομοίως ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων θα διαμορφωθεί σε 713από 1.496 σήμερα.

Από την υπουργική απόφαση εξαιρούνται ορισμένες νομαρχίες, οι οποίες θα σπάσουν σε μικρότερες περιφερειακές ενότητες, όπως η Νομαρχία Αθηνών (σε 4 ενότητες) και οι Νομαρχίες Πειραιά, Μαγνησίας, Καβάλας και Κεφαλληνίας.

Σημειώνεται πως στην περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών.

Όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία με τον Καλλικράτη, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ένας σταυρός σε ενότητες από τις οποίες εκλέγονται μέχρι 3 περιφερειακοί σύμβουλοι, δύο σταυροί σε ενότητες όπου εκλέγονται 4 μέχρι 7 σύμβουλοι, τρεις σταυροί σε ενότητες με 8 μέχρι 12 συμβούλους και έως τέσσερις σταυροί σε περιφερειακές ενότητες στις οποίες εκλέγονται 12 περιφερειακοί σύμβουλοι και άνω.

Πηγή: i-live

Σχόλια