Γροιλανδία: η Cairn Energy επιβεβαίωσε ότι βρήκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η σκωτσέζικη εταιρεία Cairn Energy ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο και πετρελαιοφόρο άμμο στη Γροιλανδία, έπειτα από υπεράκτιες γεωτρήσεις και πολύμηνες έρευνες.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Greenpeace και άλλες ΜΚΟ που υποστηρίζουν ότι οι γεωτρήσεις στις ακτές της Γροιλανδίας εγκυμονούν μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Ειδικότερα η Cairn Energy αποκάλυψε ότι σε ένα από τα δυο πηγάδια άντλησης πετρελαίου στο Baffin Bay βρήκε φυσικό αέριο σε λεπτή άμμο. Πρόκειται για το πηγάδι T8-1, που ακόμα δεν έχει φτάσει το βάθος που έχει οριστεί.

Η εταιρεία, που παράλληλα διεξάγει γεωδυναμικές έρευνες, θα ανοίξει άλλα δυο πηγάδια άντλησης πετρελαίου στην περιοχή.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι οι γεωτρήσεις στην Αρκτική ενέχουν κινδύνους για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως αυτή που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού μετά την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Ηorizon.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της Greenpeace κατέφθασαν τη Δευτέρα στην Αρκτική, που φιλοξενεί μεγάλες μπλε φάλαινες, πολικές αρκούδες, φώκιες και μεταναστευτικά πτηνά, προκειμένου να παρεμποδίσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις της Cairn Energy.

«Αν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές, η Αρκτική θα γεμίσει με πετρελαϊκές εταιρείες που θα ξεκινήσουν επικίνδυνες δραστηριότητες σε πολικές συνθήκες», ανέφερε η Greenpeace σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία ωστόσο χαιρέτισε την ανακοίνωση της Cairn Energy, που επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι η Αρκτική διαθέτει κάποια από τα τελευταία κοιτάσματα πετρελαίου.

Πηγή AFP

Σχόλια