Πρέβελη: «Φταίει η κυβέρνηση» λένε Μητσοτάκης-Κεφαλογιάννη

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κοινή ανακοίνωση για την καταστροφή του φοινικοδάσους της Πρέβελης εξέδωσαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι δύο βουλευτές μιλούν για ελλιπή αντιπυρική προστασία, επιρρίπτουν την ευθύνη της καταστροφής στην κυβέρνηση και στον απροετοίμαστο για τέτοιες καταστάσεις κρατικό μηχανισμό.

Αναλυτικότερα, στην κοινή ανακοίνωση των δύο Κρητών βουλευτών αναφέρονται τα εξής:

«Η καταστροφή του φοινικόδασους της Πρέβελης στο Ρέθυμνο από πυρκαγιά αποτελεί δυστυχώς τραγική απόδειξη ότι η αντιπυρική προετοιμασία, ειδικά φέτος, είναι ανύπαρκτη. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, δείχνει για άλλη μία φορά ότι το συνολικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι στον αέρα.

Η ανεξέλεγκτη φωτιά έπληξε ανεπανόρθωτα όχι μόνο ένα εξαιρετικά σπάνιο οικοσύστημα διεθνούς εμβέλειας αλλά και έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης με μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία. Η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης πλήττει όχι μόνο το φυσικό μας πλούτο αλλά και μία από τις σημαντικότερες οικονομικές μας δραστηριότητες που βασίζονται σε αυτόν, ειδικά σε μία ασφυκτική οικονομική συγκυρία.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, είχαμε επισημάνει έγκαιρα τις κραυγαλέες αδυναμίες του συστήματος δασοπροστασίας και τις τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.

Έχουμε επίσης προτείνει να μπουν πλέον προτεραιότητες και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία των σημαντικότερων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας καθώς υπάρχουν δάση που είναι μοναδικά και αντικειμενικά έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με άλλα, γι’ αυτό και πρέπει να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και ένα από αυτά, το φοινικόδασος της Πρέβελης, αφανίστηκε και πολύ δύσκολα θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι΄ αυτήν την καταστροφή και οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την ανυπαρξία επιτήρησης και ελέγχων στην συγκεκριμένη οικολογικά ευαίσθητη περιοχή, για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης και την καθυστερημένη αντίδραση του μηχανισμού πυρόσβεσης. Καλούμε έστω και τώρα το αρμόδιο Υπουργείο να υιοθετήσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την δασοπροστασία και τη δασική πολιτική ώστε να μην ζήσουμε ανάλογες ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού πλούτου μας στο μέλλον».

Σχόλια