ΥΠΕΚΑ: εκταμίευση πόρων για την αποκατάσταση του φοινικοδάσους

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στάχτη έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης από τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Γιαννιού του νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης.

Δεδομένης της τεράστιας οικολογικής, αισθητικής, και τουριστικής αξίας που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εκταμιεύσει τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Ήδη συγκαλείται μια πρώτη σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα   Περιφέρειας Κρήτης όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης.

Εκτός αυτού θα συζητηθούν οι περαιτέρω χειρισμοί που απαιτούνται να εφαρμοστούν.

Το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικοδάσους.

Newslink

Σχόλια