Έρευνα: βάναυση κακοποίηση ζώων σε ζωολογικούς κήπους της Κίνας

0
46

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρκούδες που οδηγούν μοτοσικλέτες, τίγρεις που πηδούν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια και γουρούνια που πηδούν από βατήρες. Αυτό είναι το θέαμα στο τσίρκο, τους ζωολογικούς κήπους και τα πάρκα αναψυχής στην Κίνα σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ «Animals Asia» σχετικά με την κακοποίηση των ζώων.

Για τις ανάγκες της έρευνας μέλη της ΜΚΟ, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επισκέφτηκαν 13 ζωολογικούς κήπους και πάρκα αναψυχής από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πολυσέλιδη μελέτη της ΜΚΟ με τίτλο «Η κακοποίηση των ζώων και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους», προκαλούν σοκ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα ζώα κακοποιούνται με μεταλλικές ράβδους και αγκίστρια, ενώ υπήρχαν τίγρεις και λιοντάρια που τους είχαν αφαιρεθεί τα δόντια και τα νύχια.

«Πολλά κέντρα αιχμαλωσίας ζώων στην Κίνα διεξάγουν παραστάσεις για τη διασκέδαση του κοινού. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται ώστε τα ζώα να μάθουν τα κόλπα που πρέπει για τις ανάγκες της παράστασης είναι βίαιες και βάναυσες», επισημαίνεται στη μελέτη.

«Οι showmen χτυπούν τα ζώα συστηματικά προκειμένου να κάνουν τα κόλπα, τα οποία είναι ενάντια στη φύση τους».

Εκτός αυτού, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι πολλά ζώα στριμώχνονται σε μικρά, σκοτεινά κελιά πίσω από τους χώρους που διεξάγονται οι παραστάσεις.

«Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν ικανοποιούν καν τις βασικές τους ανάγκες. Κάποια από τα ζώα δεν έχουν καν πρόσβαση σε νερό», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Δεν υπάρχει εκπαιδευτική αξία στις παραστάσεις με ζώα που ζουν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον», τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΜΚΟ «Animals Asia», David Neale.

«Το να αναγκάζεις τα ζώα να κάνουν ανάρμοστα κόλπα δεν έχει εκπαιδευτική αξία ούτε εμπνέει τον σεβασμό στα ζώα», κατέληξε ο κ. Neale.

Πηγή AFP

Σχόλια