Αρχίζει το έργο «Πράσινο νησί – Αι Στράτης»

1
41

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ξεκινάει η υλοποίηση του έργου «Πράσινο νησί- Αι Στράτης», σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι η χρηματοδοτούσα αρχή, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ « Έρευνα και Τεχνολογία» και θα περιλαμβάνει:

Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας.

– Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) σε δημόσια κτήρια.

– Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.

– Έργα «πράσινων» μεταφορών ( ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού.

– Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση των έργων θα γίνει μέσα στο 2010, ενώ στις αρχές του 2011 αναμένεται η εκγατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής και των υπόλοιπων παρεμβάσεων.

Κύριος του έργου θα είναι η κοινότητα του Αγ. Ευστρατίου και τα αποτελέσματα του θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και σε άλλα ελληνικά νησιά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεωθερμικές αντλίες,ΑΠΕ,ηλεκτρικά οχήματα και οχήματα υδρογόνου αποτελούν ελπιδοφόρες προτάσεις για τον Άϊ Στράτη.Να τις δούμε πιλότο και για άλλα νησιά.Μήπως είναι τηλεπικοινωνιακό τρίκ;Φαντάζουν σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα των κρατικοδίαιτων ΔΕΚΟ.5-3-2011

Comments are closed.