Γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε στη Γροιλανδία

0
166

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ένα γιγάντιο παγόβουνο, το οποίο έχει τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, αποκολλήθηκε από έναν από τους δύο κυρίους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», πρόκειται για το μεγαλύτερο ανάλογο γεγονός που σημειώνεται στην Αρκτική τα τελευταία 50 χρόνια.

Το παγόβουνο-γίγας θα εισέλθει στον στενό Νάρες, μια περιοχή που βρίσκεται 1,000 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου, ανάμεσα στη Γροιλανδία και στον Καναδά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιστήμης και Μηχανικής των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ, Αντρέας Μιούντσοου, το παγόβουνο έχει έκταση 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχος όσο το μισό ύψος του Empire State Building της Νέας Υόρκης (δηλαδή 225 μέτρα).

Ο καθηγητής ανέμενε την αποκόλληση ενός χοντρού κομμματιού πάγου από τον παγετώνα Πέτερμαν, ο οποίος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους που απέμειναν στη Γροιλανδία, επειδή μεγάλωνε σε μέγεθος επί 7 ή 8 χρόνια.

Ωστόσο, ο Αντρέας Μιούντσοου δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλο.

«Τα γλυκά νερά που αποθηκεύονται σε αυτή την παγονησίδα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη ροή των ποταμών Ντέλαγουερ ή Χάντσον για περισσότερα από δύο χρόνια», τόνισε ο καθηγητής.

«Επίσης, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη ροή σε ολόκληρο το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης των ΗΠΑ για 120 μέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσο οφείλεται αυτό που συνέβη στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ροή θαλάσσιου νερού κάτω από τους παγετώνες είναι μία από τις κύριες αιτίες που αποσπώνται κομμάτια πάγου από τη Γροιλανδία.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως προκλήθηκε από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Μιούντσοου.

Newslink

Σχόλια