Τρόικα: μερική ικανοποίηση για την ελληνική οικονομία

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τριμελούς ομάδας των δανειστών της Ελλάδας για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, δίνοντας το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του «πακέτου» στήριξης.

Ωστόσο, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την υστέρηση στον τομέα των εσόδων και για τις «ανοιχτές πληγές» των ελληνικών δημοσιονομικών, ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Οι ελεγκτές της τρόικας προέβλεψαν ύφεση 4% και 2,5% το 2010 και το 2011 αντίστοιχα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκαναν στον πληθωρισμό που διαμορφώνεται στο 4,5% έναντι εκτίμησης για 1,5%.

Άφησαν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε ορισμένους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ που «παράγει» έλλειμμα ύψους 1 δις. ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα απέκλεισαν το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ «καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσαν πώς περιμένουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το άνοιγμα σε ιδιώτες,  πέραν της ΔΕΗ.

Ο επόμενος έλεγχος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Πηγή: i-live

Σχόλια