Φωτοβολταικά: τι γίνεται στην αγορά ιδιωτών

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Αυξάνονται οι αιτήσεις των ιδιωτών για πράσινα δάνεια, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής λιανικής τραπεζικής μεγάλης τράπεζα δήλωσε ότι «το 50% των αιτήσεων που δεχόμαστε αφορούν χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Τα εν λόγω δάνεια έχουν ως πλεονέκτημα ότι ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει.

Το ρεύμα που παράγεται το αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τη δόση και ταυτόχρονα έχει και κέρδος.

Επίσης, οι τράπεζες χρηματοδοτούν την εγκατάσταση φωτοβολταικών και στις στέγες των σπιτιών.

Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν πράσινα δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), τα οποία έχουν ως στόχο την βελτίωση των κτιρίων και την εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού) και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων  «ηλιακή ταράτσα».

Ο καταναλωτής που θα εγκαταστήσει το φωτοβολταικό θα μπορεί από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να εισπράττει μέχρι 4,000 ευρώ το χρόνο.

Η Πειραιώς έχει το καταναλωτικό δάνειο «Green», για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την εγκατάσταση φωτοβολταικών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 8,20%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.

Ακόμη, η τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δις ευρώ για πράσινες επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.

Η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.

Ενώ, η Marfin Egnatia Bank προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνονται τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις δικές του ανάγκες:

καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.

Newslink

Σχόλια