ΔΕΗ: σκληρό «πόκερ» κυβέρνησης-τρόικας-ΓΕΝΟΠ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι δανειστές της χώρας μας στην κυβέρνηση για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων εισηγούνται την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κίνηση που αν υλοποιηθεί αναμένεται να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συνέπειες λόγω της κάθετης αντίθεσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επισημαίνεται πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του «πακέτου» στήριξης της, γεγονός που δεικνύει τόσο τις προθέσεις της τρόικας όσο και τα συνεπακόλουθα της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να αποφύγει εκποίηση μέρους της ΔΕΗ και καταστρώνει αντιπροτάσεις για να κάμψει τη διαφαινόμενη αδιαλλαξία των δανειστών.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το σενάριο της πώλησης ρεύματος σε τιμή κόστους σε ιδιώτες ώστε στη συνέχεια να το εμπορευτούν στη λιανική και η δημιουργία κοινών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες για την επένδυση σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον τομέα του ηλεκτρισμού υποστήριξε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα πώλησης μέρους της ΔΕΗ.

Επίσης, θα επισπευστεί  η προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων από ιδιώτες όπως στη Βεύη Φλώρινας, την Ελασσόνα και τη Δράμα, όπου όμως αναμένεται ότι θα συναντήσουν την αρνητική στάση των τοπικών κοινωνιών.

Την αντίθεσή τους στην πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ εκφράζουν σε όλους τους τόνους οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ,  απειλώντας ακόμα και με γενικό μπλακάουτ.

Μιώντας στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κατσαρός δήλωσε πως  «ιδιώτες στη ΔΕΗ θα πουλάνε αέρα και θα παίρνουν τα λεφτά του κοσμάκη» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «εμείς δε θα γίνουμε προδότες του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμμάχους».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Παντελής Καραλευθέρης σημείωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ότι το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις απαιτήσεις της Κομισιόν, αλλά και με τις απαιτήσεις των ιδιωτών που θέλουν να παράγουν υπεραξίες.

«Ο ανταγωνισμός στην ενέργεια έγινε σε άλλες χώρες, αλλά ο λαός δεν έχει φθηνότερο ρεύμα. Δεν απαγορεύσαμε σε κανέναν να επενδύσει στη χώρα ή να πάρει λιγνίτη και να επενδύσει. Όμως οι ιδιώτες δεν θέλουν να ανταγωνιστούν. Θέλουν να πάρουν τα δικά μας ορυχεία, το δικό μας πλούτο, τα δικά μας δίκτυα να παραχωρηθούν και γίνουν ιδιοκτησία τους» ανέφερε ο κ. Καραλευθέρης.

Πηγή: i-live

Σχόλια