Το ΥΠΕΚΑ για τα ενεργειακά θέματα στην Ευρασία

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Συνάντηση είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του State Department για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία, Πρέσβη Richard Morningstar.

Η ενεργειακή ασφάλεια, οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς, οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η πράσινη ανάπτυξη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Morningstar αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση προμήθειας των πηγών φυσικού αερίου και τόνισε το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ενίσχυση και προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) και συμφώνησαν ότι μαζί με τον αγωγό Nabucco, αποτελούν έργα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Ο αγωγός ITGI είναι μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Περαιτέρω περιφερειακή διάσταση αποκτά ο ITGI με την κατασκευή του Ελληνο- Βουλγαρικού (IGB) αγωγού, ο οποίος θα διευκολύνει τη μεταφορά διαφοροποιημένου φυσικού αερίου και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο διαφοροποίησης των οδεύσεων φυσικού αερίου, η Υπουργός χαρακτήρισε τον South Stream ως σημαντικό έργο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες , όπως Κατάρ, Λιβύη και Αίγυπτο, με στόχο την προώθηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η πράσινη ανάπτυξη παράγει πλούτο καταναλώνοντας λιγότερους φυσικούς πόρους, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δίνοντας δυνατότητες σε περισσότερες ομάδες πολιτών για απασχόληση.

Με αφορμή την αναφορά του Ειδικού Απεσταλμένου για τα κονδύλια που διέθεσαν για την πράσινη ενέργεια του Πακέτου Στήριξης των ΗΠΑ, η Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Morningstar για τον εθνικό σχεδιασμό επίτευξης των στόχων ,για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου.

Έμφαση δόθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που δημιουργούνται στον τομέα των ΑΠΕ.

Newslink

Σχόλια