Έρχεται νέο Μνημόνιο – Τι ζητάει η τρόικα

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άνοιγμα έξι κλειστών επαγγελμάτων, εξυγίανση νοσοκομείων και ΔΕΚΟ (κυρίως αστικών συγκοινωνιών και ΟΣΕ) και δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μερικά από τα μέτρα που ζητούν τα στελέχη της τρόικας για την εξοικονόμηση περίπου 9 δις. ευρώ το 2011 και την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 7,6% επί του ΑΕΠ.

Η περίοδος εφαρμογής-υλοποίησης είναι το ερχόμενο φθινόπωρο το οποίο αναμένεται «καυτό».

Όσον αφορά στα «κλειστά επαγγέλματα» μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, σειρά παίρνουν δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές.

Η τρόικα επίσης πιέζει για εξυγίανση των τομέων που αποτελούν πραγματικές πληγές για τα δημόσια οικονομικά όπως τα νοσοκομεία και οι συγκοινωνίες (κυρίως ο ΟΣΕ).

Στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθεί εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους δημοσίους υπαλλήλους το συντομότερο δυνατόν, ώστε να περισταλούν οι ανεξέλεγκτες (και σε ορισμένες περιπτώσεις έκνομες) μισθολογικές δαπάνες.

Η τρόικα πιέζει προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την κυβέρνηση να διαψεύδει σενάρια πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Τέλος, ασκούνται πιέσεις για εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και επιτάχυνση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Πηγή: i-live

Σχόλια