Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ναι" στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ στις πόλεις

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Υπέρ της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα τάχθηκε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συντασσόμενος επι της ουσίας με την πολιτική του ΥΠΕΚΑ στο ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης θωράκιση του μέτρου μέσω της αντιμετώπισης της νοθείας στον τομέα των καυσίμων και της παρακολούθησης της συντήρησης των ρυπογόνων επαγγελματικών οχημάτων που κυκλοφορούν στις πόλεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Οι δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι εξετάζεται η χρήση πετρελαιοκίνητων ΙΧ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είχα προτείνει τόσο στην προηγούμενη όσο και στην σημερινή κυβέρνηση την επανεξέταση της σχετικής απαγόρευσης που ισχύει εδώ και 20 χρόνια και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, η πρότασή μου βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Είναι ένα μέτρο που εφόσον εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον και την οικονομία. Οι νέοι ντιζελοκινητήρες, ειδικά οι Euro 6,  είναι τεχνολογικά εξελιγμένοι και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, είναι κατά πολύ πιο οικονομικοί στην κατανάλωση καυσίμου γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία ενώ η άρση της σχετικής απαγόρευσης θα τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται.

Θέλω να επισημάνω ότι οι ενστάσεις για την ρύπανση η οποία προκαλείται από τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν οι πετρελαιοκινητήρες είναι αβάσιμες, καθώς αυτό ισχύει για τα παλιά και όχι για τα νέα ντιζελοκίνητα οχήματα.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι για να έχει αποτέλεσμα το μέτρο είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν ριζικά δύο ακόμα σημαντικά ζητήματα: η εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα και η κακή συντήρηση των  κινητήρων των παλιών επαγγελματικών οχημάτων, ιδιαίτερα των φορτηγών, που κυκλοφορούν στις μεγάλες πόλεις.

Όπως και να έχει, είναι εξαιρετικά σημαντικό που ανοίγει ο διάλογος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με περιβαλλοντικές και οικονομικές διαστάσεις.

Σε αυτόν η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις».

Σχόλια