Τα φωτοβολταικά στοιχεία είναι τα πιο φθηνά

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έκθεση επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα φωτοβολταικά στοιχεία για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, είναι πιο φτηνά από την πυρηνική ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 0,16 δολάρια την κιλοβατώρα για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες στη μελέτη τους, όπως η φορολογία και οι επιδοτήσεις που δυσκολεύουν έναν απευθείας υπολογισμό.

Είναι εμφανής η πτώση ακόμα και σε πολιτείες που έχουν λιγότερη ηλιοφάνεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών στις νοτιοδυτικές, ηλιόλουστες πολιτείες το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερο.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος παρασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων συνεχώς ανεβαίνει.

Ενώ το κόστος για την ηλιακή ενέργεια μειώνεται.

Χαρακτηριστικά, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει πλέον γύρω στα 10 δις δολάρια, ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και ο επισφαλής σχεδιασμός,  σημαίνουν αυξημένο κόστος για τους φορολογούμενους πολύ πριν αρχίσει η λειτουργία.

Σε αντίθεση, με τα φωτοβολταικά στοιχεία που είναι φθηνότερα στην κατασκευή και περισσότερο αποδοτικά.

Newslink

Σχόλια