ΕΕ: «πράσινο φως» για 6 είδη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

0
61

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία έξι ειδών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για μια κοινή θέση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι «Η Επιτροπή κάνει μια πρόταση. Ύστερα τα κράτη μέλη πρέπει να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει».

Στις 29 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας, δεν επετεύχθη η πλειοψηφία που ζητείται υπέρ ή κατά της έγκρισης τριών τροποποιημένων καλαμποκιών του αμερικανικού ομίλου Pioneer, δύο καλαμποκιών της Monsanto και ενός της Syngenta.

Επιστήμονες του Ανώτερου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών της Γαλλίας, αναφέρουν σε γνωμοδότηση που έδωσαν στη δημοσιότητα στο Παρίσι, ότι η καλλιέργεια της πατάτας Amflora δεν αντιπροσωπεύει κανένα αξιοσημείωτο κίνδυνο.

Η καλλιέργεια της πατάτας Amflora,  ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δώδεκα χρόνια.

Στο κείμενο των υπουργών Οικολογίας  Ζαν-Λουί Μπορλού, Έρευνας Βαλερί Πεκρές και Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ, επισημαίνεται ότι «Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, κανένας δεν θέλει να αναπτύξει αυτήν την καλλιέργεια στη Γαλλία».

Newslink

Σχόλια