Καύσιμα: πολιτική επιστράτευση αποφάσισε η κυβέρνηση!

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στη λύση της πολιτικής επιστράτευσης κατέφυγε η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της απεργίας των βυτιοφορέων και των  οδηγών φορτηγών.

Πρόκειται για απόφαση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα.

Στην απόφασή της η κυβέρνηση επικαλείται «σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» και «απειλή για τη δημόσια τάξη», ενώ ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να πέσουν οι τιμές.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης είχε ως εξής:

«Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

»Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ που μίλησε για κατάπτυστη απόφαση και άνοιγμα τόπων εξορίας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκαν αν οι απεργίες και η δημοκρατία μπαίνουν στο γύψο.

Από την πλευρά τους βυτιοφορείς και ιδιοκτήτες φορτηγών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρά την κυβερνητική απόφαση για επίταξη των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με Τα Νέα ο γενικός γραμματέας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης Αγγελος Φάλλαρης δήλωσε πως  «με την επιστράτευση επιτάσσουν τα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες μας, όχι εμάς. Τα αυτοκίνητα τους τα χαρίζουμε, όχι όμως τις υπηρεσίες μας. Ας πάνε να βρουν οδηγούς για να κινήσουν τα αυτοκίνητα».

πηγή: i-live

Σχόλια