Τρόικα: ζητάει επίσπευση μέτρων για τη δεύτερη δόση

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας ξεκίνησε από χθες (σσ 26/7) η τριμελής ομάδα των δανειστών της χώρας, προκειμένου να εκταμιευθεί το Σεπτέμβριο η δεύτερη δόση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η τρόικα ζητά επίσπευση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (κυρίως ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες), απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συμμάζεμα στα έξοδα των νοσοκομείων.

Ανησυχία στα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα προκαλεί η υστέρηση των δημοσίων εσόδων, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει πως η εικόνα θα βελτιωθεί στο β’ εξάμηνο λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων,  του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και της είσπραξης του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως η υπέρβαση του στόχου μείωσης των δημοσίων δαπανών κατά 4 δις. ευρώ δίνει το απαραίτητο περιθώριο επίτευξης των τελικών στόχων περιορισμού του ελλείμματος παρά τον εκτροχιασμό των δαπανών των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων.

Στο «μέτωπο» των κλειστών επαγγελμάτων, η τρόικα φέρεται να απαιτεί επίσπευση των αλλαγών, εκτιμώντας πως αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που έχει προγραμματιστεί για το 2011.

Το θέμα αφορά μηχανικούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ορκωτούς λογιστές, εκτός βεβαίως από τους ιδιοκτήτες φορτηγών.

Πηγή: i-live

Σχόλια