Καλλιστώ: προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το καλοκαίρι του 2008, η Ελλάδα ήρθε δεύτερη στην Ευρώπη σε ποσοστό καμένων περιοχών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ για το 2009 η χώρα μας παρέμεινε στη λίστα των πέντε χωρών με τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.

Η αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η αλλαγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, η αύξηση της κίνησης σε ευαίσθητες περιοχές, η άναρχη δόμηση, οι ελλείψεις στην υποδομή και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και οι κλιματικές αλλαγές.

Πρόγραμμα εθελοντικής Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης για το 2010

Στην Καλλιστώ, έχοντας και φέτος ως βασικό μας μήνυμα πως η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η πρόληψη, σχεδιάζουμε για τρίτη χρονιά πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στα βουνά της Βόρειας Πίνδου με τη συνεργασία του ΟΤΕ, που και φέτος στηρίζει οικονομικά τα προγράμματα αυτά.

Βασικός στόχος είναι η προστασία των δασών, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις, με ευθύνη και επίβλεψη από ειδικούς συνεργάτες της οργάνωσής μας και φυσικά με την κατάλληλη εκπαίδευση των εθελοντών.

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα οργανωθούν και φέτος σε ομάδες δασοπροστασίας εποπτεύοντας για διάστημα ενάμιση μήνα ευαίσθητες δασικές εκτάσεις, στελεχώνοντας θέσεις θέας-πυροφυλάκια και κάνοντας περιπολίες με κατάλληλα οχήματα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος στην περιοχή του Γράμου στη Β. Πίνδο με έδρα την Καλή Βρύση του Δήμου Ακριτών τις παρακάτω περιόδους:

1 έως 15 Αυγούστου

15 έως 29 Αυγούστου

29 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των περιοχών αυτών, καθώς και της οικολογικής σημασίας των δασών, η Καλλιστώ σχεδίασε και δεύτερο πρόγραμμα δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης στις ορεινές περιοχές των Γρεβενών, στο πλαίσιο προγράμματος LIFE που υλοποιεί στην περιοχή σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών.

Οι ημερομηνίες για τα προγράμματα αυτά είναι:

1 έως 15 Αυγούστου

15 έως 29 Αυγούστου

• Υπάρχουν ακόμα θέσεις στα προγράμματα δασοπροστασίας της Καλλιστώς. Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή, μπορεί να καλέσει στα γραφεία της Καλλιστώς στο 2310-252530 ή να δηλώσει συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας μας, στη διεύθυνση http://www.callisto.gr/becomeAVolunteer.php

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με όρεξη και επιθυμία συμμετοχής.

Η διάρκεια συμμετοχής για το κάθε άτομο είναι 15 μέρες. Μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για συμμετοχή μεγαλύτερης διάρκειας.

* Οι φωτογραφίες είναι από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ

Newslink

Πηγή: Καλλιστώ

Σχόλια