Κίνα: η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε η καταστροφή συνεχίζεται

0
35

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στη βορειοανατολική Κίνα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί εντελώς η πετρελαιοκηλίδα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων εθελοντών και ψαράδων.

Η ομάδα του κινεζικού γραφείου της Greenpeace εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή και να συλλέγει πληροφορίες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό για την κατάσταση των οικοσυστημάτων και τις ευρύτερες επιπτώσεις στους κατοίκους και την τοπική οικονομία.

Ήδη, η Greenpeace μετέδωσε τα πρώτα στοιχεία από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας:

• Ολοένα και περισσότερες παραλίες κλείνουν για όλη την τουριστική περίοδο εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Πλέον απειλείται μία από τις πιο μεγάλες και τουριστικές παραλίες της βορειοδυτικής Κίνας, η Jinshitan, που κατά μέσο όρο φιλοξενεί 60.000 τουρίστες κάθε μέρα.

Η Jinshitan βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από το λιμάνι Νταλιάν όπου έγινε το ατύχημα στους αγωγούς πετρελαίου και πλέον όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται επικεντρώνονται στο να προστατευθεί αυτή η παραλία.

10.000 περίπου όστρακα έχουν ήδη καταστραφεί στερώντας ένα σημαντικό εισόδημα από την τοπική κοινωνία που στηρίζεται στην καλλιέργεια οστρακοειδών.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη εκατοντάδες εθελοντές και εργάτες που αγωνίζονται πυρετωδώς με γυμνά χέρια προκειμένου να αφαιρέσουν το παχύρρευστο αργό πετρέλαιο που διέρρευσε στη θάλασσα.

Αν και έως τώρα έχουν συλλεχθεί περίπου 500 τόνοι αργού πετρελαίου, είναι σαφές ότι είναι αδύνατον να καθαριστεί πλήρως η θάλασσα.

Κατά μήκος των 145 χιλιομέτρων που εκτείνεται ο Κόλπος του Νταλιάν, υπάρχουν 2 φυσικά καταφύγια, 9 φάρμες οστρακοκαλλιεργιών, 6 τουριστικές περιοχές και 7 ζώνες προστασίας της θάλασσας.

Όλες αυτές οι περιοχές αναμένεται να πληγούν από το αργό πετρέλαιο και οι επιπτώσεις θα κρατήσουν πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.

Η Greenpeace καλεί την κινεζική κυβέρνηση και την τοπική βιομηχανία να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καταστροφή.

Επίσης, η περιβαλλοντική οργάνωση απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του πυροσβέστη Ζανγκ Λιανγκ, που έχασε τη ζωή του την ώρα που προσπαθούσε να επιδιορθώσει μία υποβρύχια αντλία που είχε βουλώσει από πετρέλαιο και συντρίμμια, την ώρα που το αργό πετρέλαιο σχημάτιζε στρώμα 20 εκατοστών στην επιφάνεια της θάλασσας.

* Η φωτογραφία είναι από την Greenpeace

Newslink

Πηγή: Greenpeace

Σχόλια