Τράπεζες: πέρασαν τα stress tests πλην ΑΤΕ

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η «δική μας» Αγροτική Τράπεζα, η γερμανική Hypo Real Estate και οι ισπανικές Diada, Espiga, Unnim, Cajasur και Banca Civica είναι οι επτά ευρωπαϊκές τράπεζες (από σύνολο 91) που δεν κατάφεραν να περάσουν τα stress tests.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας η ΑΤΕ εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 4,36% από 6% που ήταν το κατώτατο όριο.

Ο εν λόγω δείκτης (Tier I), με βάση το δυσμενές σενάριο, διαμορφώθηκε στο 7,4% για την Εθνική Τράπεζα, στο 8,17% για τη Eurobank, στο 6% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 8,22% για την Alpha Bank και στο 10,1% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα stress tests πέρασαν και οι δυο κυπριακές τράπεζες, Marfin Popular Bank και Τραπεζα Κυπρου.

Εντωμεταξύ δεν λείπουν αυτοί που αμφισβητούν τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων stress tests και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς, όπως λένε, δεν λήφθηκε υπόψη το σενάριο χρεωκοπίας ευρωπαϊκού κράτους, ενώ τα τεστ περιορίστηκαν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών, αφήνοντας εκτός το χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη.

Η ΕΚΤ και η Κομισιόν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των stress tests και κάλεσαν τις τράπεζες που απέτυχαν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στα καθ’ημάς, το υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ.

Εντωμεταξύ, δεν λείπουν οι σκεπτικιστές που προσπαθούν να αναγνώσουν υπό νέο φως την πρόταση Σάλλα για εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ.

Κι αυτό γιατί η Πειραιώς, που οριακά πέρασε τα test, κατέθεσε πρόταση για εξαγορά από τη μια πλευρά της «προβληματικής» ΑΤΕ και από την άλλη του πρώτου σε επιδόσεις ΤΤ.

Πηγή: i-live

Σχόλια