Δήμος Αθηναίων: «Η ιστορία της UNESCO μέσα από τις αφίσες της»

0
247

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010 στην  αίθουσα  « Κόντογλου» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, θα γίνουν τά εγκαίνια της έκθεσης αφισών της Unesco για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ολοκληρωμένη μορφή

Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαμάνη που οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός  σε συνεργασία με τον Ομιλο Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης.

Πρόγραμμα:

Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Πνευματικού Κέντρου. Ωρα. 19.30

-Ομιλία της κ.Ευφροσύνης Μπαλασσά-Φλέγκα  PhD  Διεθνών Ευρωπαικών και Πολιτικών σπουδων, καθηγήτρια-expert  Διαπολιτισμικής Πολιτικής  Unesco, ιδρύτριας της έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέας  του βιβλίου «Η Ιστορία της Unesco μέσα από  τις αφίσες της», του πρώτου Ελληνικού βιβλίου που ασχολείται με  τον Διεθνή Οργανισμό που κυκλοφόρησε πρίν περίπου ένα χρόνο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.

-Την εκδήλωση χαιρετίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Νικήτας Κακλαμάνης.

-Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων, Κέντρων Unesco και Πρόεδρο του Ομίλου Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης, κ. Κατερίνα Δημητρίου.

-Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ.Σωτήριο Σαπουντζή.

-Την παρουσίαση θα κάνει η ηθοποιός κ. Μαίρη Βιδάλη.

Αίθουσα «ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ» του Πνευματικού Κέντρου.  Ωρα 20.30

Εγκαίνια έκθεσης αφισών της Unesco από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Διάρκεια έκθεσης : 7-18 Σεπτεμβρίου 2010

Ωρες λειτουργίας : Καθημερινά 10.00-20.00 – Κυριακή 10.00-14.00

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων , Ακαδημίας 50 –  Τηλ.210.3621601-3630706

Η UNESCO και οι αφίσες της

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη  και τον Πολιτισμό (UNESCO) είναι ένας από τους κυριότερους ειδικούς οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ιδρύθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1946 και σήμερα αποτελείται  από 193 κράτη.Η έδρα του είναι στο Παρίσι.

Η Γενική Διάσκεψη της  Unesco αποτελείται  από εκπροσώπους  όλων των κρατών μελών,η οποία συνέρχεται κάθε δύο χρόνια και χαράζει τους στρατηγικούς στόχους της.

Στην Γραμματεία  εκπροσωπούνται σήμερα 160 χώρες και εργάζονται  περίπου 2.145 άτομα.

Επικεφαλής της Unesco είναι ο Γενικός Διευθυντής που εκλέγεται κάθε 4 χρόνια και υλοποιεί τις αποφάσεις της Γενικής Διάσκεψης. Σήμερα Γενική Διευθύντρια της Unesco είναι η κ. Irina Bokova, πρώην  Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
.
Αποστολή της Unesco σύμφωνα  με την ιδρυτική της πράξη είναι να οικοδομήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ειρήνης στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων,ενισχύοντας την πνευματική συνεργασία μεταξύ των Εθνών μέσω της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης,  του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας με  στόχο να εξαλειφθούν οι πόλεμοι.

Το 2006 η Unescο γιόρτασε τα 60 χρόνια της. Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού και ανάμεσα  σε άλλες  εκδηλώσεις έγινε για πρώτη φορά και έκθεση των 60 αφισών της που παρουσιάζουν τις προτεραιότητες και δράσεις του Οργανισμού κατά την διάρκεια  της λειτουργίας του.

Ορισμένες φέρουν υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο  όπως ο Juan Miro και άλλες είναι δημιουργήματα της έμπνευσης των μελλών της.

Ολες διηγούνται την ιστορία της,την αποστολή της ανά τον κόσμο,τους βασικούς σταθμούς του έργου της και πάνω απ όλα τις οικουμενικές αξίες στις οποίες πάντα πιστεύει και προωθεί από την ίδρυση της.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Παρίσι από τις 11 Οκτωβρίου 2005 έως τις 15 Μαρτίου 2006 για να  ταξιδέψει στην συνέχεια  ανα τον κόσμο μέσω των Εθνικών Επιτροπών ή των Προέδρων των Ομοσπονδιών.

Μια από αυτές είναι και η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί 7-18 Σεπτεμβρίου 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων .

Οι 60 αφίσες που θα εκτεθούν στην αίθουσα «Κόντογλου» , εκφράζουν τα προγράμματα του Οργανισμού και αναφέρονται σε θέματα  όπως η σημασία του αλφαβητισμού, της ισότητας των δυο φύλλων , της αξίας της ανάγνωσης και του βιβλίου, το σοβαρό πρόβλημα των διακρίσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κυρίως του παιδιού- της ειρήνης και της δικαιοσύνης, της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, της  διατήρησης και διάσωσης των μητρικών γλωσσών ως φορέα πολιτισμού και παραδόσεων κλπ.

Στην φωτογραφία 6 αφίσες της Unesco:

– 1971, αφίσα  της Dominique Roger με αφορμή τα 25 χρόνια της Unesco.

– 1981, αφίσα  του Πολωνού Jacek Cwikla με αφορμή το παγκόσμιο έτος για τα άτομα με αναπηρία.

– 1988 αφίσα του Ελβετού Hans Ermi  με αφορμή την παγκόσμια δεκαετία για την Πολιτιστική ανάπτυξη.

– 1978 η αφίσα του Καταλανού ζωγράφου Juan Miro, με αφορμή την 30η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των Ηνωμένων Εθνών.

– 2005 η αφίσα που σηματοδοτεί την 60η επέτειο του Οργανισμού.60 πορτραίτα από όλο τον κόσμο του Γάλλου θαλασσοπόρου και ζωγράφου Titouan Lamazou.

– 2005 η αφίσα του Kaci με αφορμή την ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2014 ως δεκαετία της αειφόρου ανάπτυξης για την παιδεία.

Oμιλος Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης

Πηγή: i-live


Σχόλια