Mενταγιόν μελιτζάνας με ντομάτα και πιπεριές

0
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάντα μου άρεσε η έκφραση “η λεκάνη της Μεσογείου”. Είμαι σίγουρη ότι πρωτοβγήκε από κάποιο ευχαριστημένο ασυνείδητο, που κοίταξε λοξά τον χάρτη, χαμογέλασε πονηρά στο κλικ της λογικής του μυαλού, που με τη σειρά του άκουσε την πρόταση, αφού ειπώθηκε! Έχει κάτι πολυμορφικό, ένα σχήμα ευέλικτο, εύπλαστο, ειδικά αν κλείνεις τα μάτια. Το τεντώνεις λίγο δεξιά, λίγο προς τα πάνω, του τραβάς μια στρογγυλεμένη μύτη αριστερά και παίζεις νοητά μαζί του. Δεν με πειράζει που δεν μοιάζει με καμιά πραγματική λεκάνη και που το συγκεκριμένο λειτουργικό σκεύος βρίσκεται στον αντίποδα της φαντασίας.

Γευστικά, η λεκάνη της Μεσογείου, από όποια γωνία κι αν τη δεις, έχει επίσης απίστευτη μαγεία. Αρώματα, μυρωδιές, μπαχαρικά, χρώματα, συνδυασμούς υλικών, τρόπους μαγειρέματος. Ανταποδίδει, χωρίς τσιγγουνιές, την ευχαρίστηση του τίτλου της, αρχόντισσα σε τρόπους, πλούσιου τόπου.

Κοιτάζοντας την Μεσόγειο από κάτω, η σημερινή συνταγή είναι απ’ το Ισραήλ και είναι της σεφ Ledicia Renassia. Πρώτο πιάτο, πολύ εύκολο, με γεμάτη γεύση, που τρώγεται ζεστό ή κρύο. Το ατού του είναι το δέσιμο της μελιτζάνας με την κόκκινη σάλτσα και οι χοντρές πινελιές από τα χρώματα της πιπεριάς, που μεταμορφώνουν κυριολεκτικά σε gourmet αυτή την ιδιαίτερα απλή συνταγή.

Προετοιμασία: Mισή ώρα περίπου και 45 λεπτά το μαγείρεμα. Μπορείτε να κάνετε το μείγμα με τις πιπεριές αρκετές ώρες πριν, αν σας βολεύει. Διαλέξτε φρέσκες στουμπουλές μελιτζάνες με καθαρό σφιχτό δέρμα.

Yλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλη μελιτζάνα κομένη σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
λάδι για τηγάνισμα
για τη σαλάτα
2 ντομάτες, πλυμένες και κομένες στα 4 ή 5
1 πράσινη, 1 κόκκινη & 1 κίτρινη πιπεριά, όλες καθαρισμένες και κομένες σε λωρίδες 1.5 εκ.
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομένες
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. κάραουέι
1/4 – 1/2 κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς ή σάλτσα ή καγιέν) ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε
αλάτι, πιπέρι
για το γαρνίρισμα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομένο
1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρια
12 μαύρες ελιές

Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Tις αλατίζετε και τις βάζετε σε σουρωτήρι ή σε σχάρα για μια ώρα. Αυτό εμποδίζει τη σάρκα τους να απορροφήσει πολύ λάδι. Τις ξεπλένετε, τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε (3-4 ροδέλες τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) σε πολύ καυτό λάδι, που τις σφραγίζει και τις αδειάζετε σε χαρτί κουζίνας.

Κάνετε τη σαλάτα: Zεσταίνετε καλά το λάδι και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες και το σκόρδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 12-15 λεπτά. Προσθέτετε το μπούκοβο (τσίλι), το καραουέι, την πάπρικα και τον πελτέ και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά 15 ακόμη λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αν χρειάζεται. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις ελιές.
Βάζετε σε ζεστό τηγάνι τα κουκουνάρια και τα τοστάρετε για 1-2 λεπτά, μόλις να ροδίσουν. Τα βγάζετε.

Σερβίρισμα: Τοποθετείτε σε κάθε πιάτο 1 φέτα μελιτζάνας, πάνω στην οποία βάζετε το μείγμα από τις πιπεριές. Περιχύνετε με τη σάλτσα και γαρνίρετε με τα κουκουνάρια και τον κόλιανδρο.

Πηγή: Συνταγές Pandespani

Σχόλια