Μέτρα προστασίας για τους κοραλλιογενείς υφάλους στη Μαλαισία

0
62

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Μαλαισία αποφάσισε να κλείσει 12 καταδυτικά κέντρα για την προστασία των κοραλλιογενών ύφαλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι γνωστοί για τη σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα τους, αφού αποτελούν «πηγή ζωής», καθώς εμφανίζονται περισσότερα είδη, σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Δώδεκα περιοχές καταδύσεων που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, για την προστασία των κοραλλιών.

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Θαλάσσιων Πάρκων της Μαλαισίας, Abdul Jamal Mydin, δήλωσε ότι η θερμοκρασία της θάλασσας έχει σημείωση άνοδο του τελευταίους μήνες φτάνοντας τους 31 βαθμούς Κελσίου.

«Περίπου το 90% των κοραλλιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν. Με την εν λόγω απόφαση πιστεύουμε πως θα ανακάμψει ο πληθυσμός των κοραλλιών».

Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς τους. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.

Η Μαλαισία μια χώρα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Αν καταστραφούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, χάνετε η ευκαιρία δημιουργίας νέων ειδών.

Εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων της Μαλαισίας χαιρέτησαν το εν λόγω μέτρο, αλλά τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή και ο τουρισμός ευθύνονται για το «θάνατο» των κοραλλιών.

Η αλλαγή του κλίματος κάνει τους ωκεανούς πιο όξινους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τα κοράλλια και τα οστρακόδερμα επηρεάζονται περισσότερο.


Newslink

Σχόλια