Κίνα: συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι Dalian, έπειτα από εκρήξεις σε δυο αγωγούς που μετέφεραν αργό πετρέλαιο.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε έκταση 430 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κίτρινη Θάλασσα, βορειοανατολικά του λιμανιού Dalian. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη, ωστόσο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα ακριβή στοιχεία σχετικά με την ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την China National Petroleum Corp (CNPC), τη μεγαλύτερη  πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, η βλάβη στον έναν από τους δυο αγωγούς αποκαταστάθηκε ωστόσο τα αίτια των εκρήξεων ακόμα διερευνώνται.

Παράλληλα, η CNPC ανακοίνωσε ότι άλλοι 400 τόνοι πετρελαίου είχαν συλλεχθεί μέχρι τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες το γραφείο της Greenpeace στην Κίνα, που παρακολουθεί την επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας, δημοσίευσε φωτογραφίες που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.

«Οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο τουρισμός στο λιμάνι του Dalian έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, εκτιμώντας ότι περίπου 10.000 καλλιέργειες οστρακοειδών έχουν μολυνθεί.

Σημειώνεται ότι το ψάρεμα σε όλες τις περιοχές κοντά στο Dalian έχει απαγορευτεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η επιχείρηση καθαρισμού σκιάζεται από τον άδικο θάνατο ενός εργάτη, ο οποίος πνίγηκε καθώς όλο του το σώμα καλύφθηκε με πετρέλαιο.

Πηγή AFP

Σχόλια