Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων της Λέσβου για τις παράνομες χωματερές

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Επιστολή προς την ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθώς και μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου για την παράνομη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Γέρας.

Η 16η Ιουλίου 2010 ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην πατρίδα μας.

Αυτή ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαμε πάρει από την ΕΕ για το οριστικό κλείσιμο των χωματερών.

Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), μέχρι το τέλος του 2008.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος  σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε πρόσφατα από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους ΧΑΔΑ, έως τις 16 Ιουλίου του 2010.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση είχε επισημανθεί το ζήτημα από τη λειτουργία 14 χωματερών στο νομό της Λέσβου καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με πρόστιμο για το θέμα των παράνομων χωματερών.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να έχει ανεξέλεγκτες χωματερές και θα πρέπει να βρει τρόπο για να τις κλείσει.

Από την 16η Ιουλίου και μετά, κάθε μια χωματερή που θα λειτουργεί η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα.

Πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα είχε πληρώσει συνολικά 5,4 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για τη χωματερή του Κουρουπητού στην Κρήτη.

Η σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 50910/2727/2003 «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης») ορίζει ότι οι ΧΑΔΑ έπρεπε να εξαλειφθούν μέχρι το 2008.

Για το σκοπό αυτό κάθε φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων όφειλε μέχρι τον Ιούλιο του 2005 να είχε εφοδιαστεί με άδεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ευθύνης του.

Επίσης οι στόχοι που έθετε η ΚΥΑ Η.Π. 29407/3508/2002 ήταν ότι μέχρι την 16 Ιουλίου του 2010, τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους ταφής έπρεπε να μειωθούν στο 75% της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995.

Φυσικά κάτι τέτοιο  επ ουδενί δεν ισχύει στην πράξη.

Στην Λέσβο τα αστικά απόβλητα που κατευθύνονται προς τους χώρους ταφής υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 1995, καθώς το ποσοστό της ανακύκλωσης υπολογίζεται γύρω στο 1%.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκέφθηκαν στις 19 Ιουλίου, τη χωματερή του Δήμου Γέρας και δυστυχώς βρέθηκαν απέναντι σε ένα λυπηρό θέαμα.

Η χωματερή που απέχει μόλις 50 μέτρα από τον δρόμο που οδηγεί στο Τάρτι, την πιο τουριστική παραλία του Δήμου και μια από τις ωραιότερες του νησιού, ήταν σε πλήρη λειτουργία, αφύλακτη, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων και ζώων.

Τα σκουπίδια εναποτίθενται ελεύθερα χωρίς καμία μέριμνα για διαχείριση και χωματοκάλυψη, αντίθετα σε κάθε επιστημονική τακτική, αντίθετα σε κάθε νομιμότητα (Ν.1650/86).

Να σημειωθεί ότι ο κεντρικός ΧΥΤΑ της Λέσβου έχει ολοκληρωθεί και δυστυχώς υπολειτουργεί καθώς δέχεται μόνο μικρό μέρος των απορριμμάτων που θα έπρεπε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου ζητούν από τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την νομιμότητα λειτουργίας της παραπάνω χωματερής καθώς και κάθε άλλης χωματερής που εξακολουθεί να λειτουργεί στο νομό μας και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων της Λέσβου υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες.

Newslink

Σχόλια