Εγκύκλιος για κλιματιστικά και φωτισμό στα δημόσια κτίρια

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σε άμεση ισχύ τίθεται η εγκύκλιος που υπεγράφη, την Δευτέρα 19 Ιουλίου, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, για τον περιορισμό της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και του φωτισμού στα ιδιόκτητα ή μισθωμένα κτίρια του Δημόσιου και ευρύτερου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εποπτευόμενων Φορέων.

Η απόφαση ισχύει έως τις 31 Αυγούστου, από την έναρξη έως την λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Εξαιρούνται τα Νοσοκομεία και οι Φορείς Περίθαλψης, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης.

Στο σκεπτικό της εγκυκλίου αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά συχνά οριακή την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και επιβάλλει τη συνετή διαχείρισή της.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει στη δραστική μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού μας συστήματος και ανακουφίζει σημαντικά το βάρος που επωμίζεται ο έλληνας φορολογούμενος, με άμεση συνέπεια και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής οικονομίας.

Με άλλη εγκύκλιο, που συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης και η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή, τίθενται περιορισμοί στη λειτουργία των αρδευτικών συστημάτων, κατά τις ώρες 11:00 – 15:00, για την περίοδο μέχρι και τις 15 Αυγούστου και ειδικά τις θερμότερες ημέρες, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των αιχμών του φορτίου του Ηλεκτρικού Συστήματος οφείλεται στα αρδευτικά συστήματα άντλησης.

Εκτιμάται ότι τα μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, οι συμφωνημένες μειώσεις φορτίου πελατών Υψηλής και Μέσης Τάσης, καθώς και οι περικοπές αρδευτικών καταναλωτών, μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό της ζήτησης κατά 500 έως 600 MW, στις ώρες αιχμής της θερινής περιόδου.

Newslink

Σχόλια