"Μαχαίρι" στις αυξήσεις πέραν του Μνημονίου στον Ιδιωτικό Τομέα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θα καταργούνται οι αποφάσεις της διαιτησίας που θα προβλέπουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις θα γίνουν με νομοθετικό διάταγμα και αφορούν τις αποφάσεις τις διαιτησίας που τίθενται σε ισχύ μετά την 5η Μαΐου, οπότε και η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο με την τριμελή ομάδα των δανειστών της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» και πρόσθεσε πως «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».

Αντίδραση στις δηλώσεις Λοβέρδου ήρθε από τα κόμματα της Αριστεράς.

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι είναι οι πιο αδίστακτοι υπερασπιστές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης των εργαζομένων. Αυτό δείχνει τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα καταργεί αποφάσεις της διαιτησίας ή τις συλλογικές συμβάσεις που δίνουν αύξηση πάνω από τα οριζόμενα στο μνημόνιο που η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλάβεια».

«Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση, που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αγνοήσουν και να αντεπιτεθούν, προκειμένου να αχρηστεύσουν στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις» καταλήγει το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αντισυνταγματική απόφαση: «η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργήσει τις ΣΣΕ και ΑΔ, που δίνουν σε εργαζόμενους κλάδων ή και επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα αυξήσεις στους μισθούς ελάχιστα μεγαλύτερες από όσα προβλέπει ο μνημόνιο για το 2010, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 22) για ένα και μόνο λόγο: για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου στη χώρα μας», δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Στρατούλης, της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.

Πηγή: i-live

Σχόλια