ΙΕΑ: Κίνα η πιο ενεργοβόρος χώρα στο κόσμο

0
488

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

«Πρωταθλήτρια» ανακηρύχτηκε η Κίνα σε κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Από την πλευρά της, η Κίνα αρνείται τα στοιχεία της ΙΕΑ, ότι έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας και ότι κατέχει την πρώτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ΙΕΑ αναφέρει σε έκθεση της ότι η ενέργεια που κατανάλωσε πέρυσι η Κίνα φτάνει τα 2,265 δις τόνους πετρελαίου.

Οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα είναι το πετρέλαιο, ο λιθάνθρακας, το φυσικό αέριο, η υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, η Κίνα έχει ξεπεράσει σε κατανάλωση ενέργειας τις ΗΠΑ κατά 4%.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας Zhou Xian, δήλωσε ότι η εν λόγω έκθεση δεν είναι απόλυτα ακριβής και υπερβάλει για την ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία που να διαψεύδουν αυτά της ΙΕΑ.

«Πιστεύουμε ότι η ΙΕΑ δεν έχει κατανοεί την περίπτωση της Κίνας και τις προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, των εκπομπών ρύπων και την ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας» δήλωσε ο Zhou.

Επίσης, ο Zhou τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής της Κίνας, η χώρα θα χρειαστεί άλλον ένα χρόνο για να ξεπεράσει σε κατανάλωση ενέργειας τις ΗΠΑ.

Η ενεργειακή κατανάλωση της Κίνας έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ οι ΗΠΑ παρουσίασαν ελάχιστη μείωση , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η ΙΕΑ έχει προειδοποιήσει την Κίνα, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της ως προς τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των εκπομπών CO2 και να παράσχει μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050.

Newslink

Σχόλια