Αδράνεια στο χωροταξικό για τον Τουρισμό καταγγέλλουν Μητσοτάκης-Κεφαλογιάννη

0
34

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό στηλίτευσαν με κοινή τους δήλωση ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κα. Κεφαλογιάννη και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσαν τα εξής:

«Σε μία περίοδο, που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση επενδύσεων, η κυβέρνηση επιδεικνύει δυσεξήγητη αδράνεια στον καθοριστικό για την οικονομική ανάπτυξη τομέα του τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χειρισμοί της όσον αφορά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – για πρώτη φορά -θεσμοθέτησε  χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο όριζε κατευθύνσεις, όρους και προϋποθέσεις για την χωροθέτηση τουριστικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, ως Αντιπολίτευση, είχε τότε αντιδράσει λυσσαλέα, εξαγγέλλοντας την κατάργηση και τροποποίηση του Χωροταξικού, όταν θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους εννέα μήνες τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος επαναλαμβάνουν μονότονα τις ίδιες εξαγγελίες, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό.

Οι παλινωδίες στο ειδικό χωροταξικό αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση, στην οποία προτίθεται να κινηθεί, δεν έχει θέσει χρονοδιαγράμματα, ενώ η διαδικασία στο ΥΠΕΚΑ παραμένει στάσιμη.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί νευρικότητα στην αγορά και έντονη αβεβαιότητα στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, «παγώνοντας» επενδυτικά σχέδια ειδικά σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τον ορατό πλέον κίνδυνο να ματαιωθούν επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, τις οποίες έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Γι’ αυτό καταθέσαμε σήμερα σχετική Ερώτηση στη Βουλή και καλούμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις».

Σχόλια