Νέα πολιτική για τις θάλασσες και τους ωκεανούς από τον Ομπάμα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την υιοθέτηση νέας εθνικής πολιτικής για τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις μεγάλες λίμνες ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών.

Ο Ομπάμα υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα  για τη νέα πολιτική, την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού, της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Η έκρηξη της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού και η συνακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή θα μας θυμίζει πάντα πόσο ευαίσθητα είναι τα θαλάσσια οικοσυστήματα στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στο σχετικό διάταγμα.

Εκτός αυτού, επισημαίνει ότι το καθήκον της Αμερικής να διαχειρίζεται σωστά τις θαλάσσιες περιοχές και τις λίμνες στα σύνορα με τον Καναδά σχετίζεται και με θέματα υγείας, εθνικής ασφάλειας, διεθνούς διπλωματίας, και ευημερίας του έθνους.

Το διάταγμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την προστασία των οικοσυστημάτων των παράκτιων περιοχών και να υιοθετήσει νέα προγράμματα δράσης. Τα νέα μέτρα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα για την κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.

Σημειώνεται ότι διάταγμα προβλέπει και την ίδρυση «Εθνικού Συμβουλίου για τους Ωκεανούς», που θα επιβλέπει τον σχεδιασμό για τη σωστή διαχείριση των θαλασσών και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών τους πόρων. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό των δράσεων μεταξύ των Πολιτειών.

«Σήμερα κατανοούμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η υγεία των ωκεανών παίζει σημαντικό ρόλο» σχολίασε η δρ. Jane Lubchenco, διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Πηγή AFP

Σχόλια